Kuchnie XERA w DOBRYM WNĘTRZU

Kuchnie XERA w DOBRYM WNĘTRZU

Otwarte na towarzystwo

“Współczesna kuchnia nie jest miejscem żmudnej obróbki warzyw, mięs i owoców. To warsztat kreacji smaków i aromatów – mówi arch. Joanna Derecka. – I tak jak w dobrym, wygodnym warsztacie ważny jest blat roboczy oraz łatwy dostęp do produktów i urządzeń kuchennych. Oczywiście wyeksponowanych w estetycznej formie – dodaje. Takie kuchenne ekspozycje są dziś bardzo na czasie, dzięki nim przestrzeń nabiera dynamiki i zyskuje na indywidualności. Otwarta zabudowa wymaga
 od nas znacznie większej dbałości o porządek aranżacji. A co zyskujemy w zamian? Przede wszystkim – w porównaniu z zamkniętymi szafkami lub kredensami – wizualną lekkość. Poza tym maksymalne wykorzystanie miejsca i posiadanie
 pod ręką wszystkiego, co niezbędne: talerzy, słoiczków, przypraw, kieliszków, butelek itp. Elegancka zastawa kuchenna, naczynia, kolekcje książek kucharskich wyśmienicie też dekorują wnętrze. Zazwyczaj dodają mu ciepłego, przytulnego charakteru. Warto jednak zwrócić również uwagę na nieco chłodniejsze w odbiorze rozwiązania, czyniące kuchnię miejscem bardziej nowoczesnym…”

Cały artykuł czytaj tutaj.

“Dobre Wnętrze” 12.2015

 
 
« powrót